Rabu, 8 Jun 2011

sahabat???

Bukannya senang nak cari kawan yang baik.

Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik.

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.

Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.

Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang
buruk dan sia-sia.

Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira.

Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya.

Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik.

Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai kelebihan DariNya .

Kawan yang Baik mereka Saling Tolong Menolong Diantara satu dengan yang lainNya .Sudah Kah kita mempunyai kawan yang Baik, Kalau sudah Alhamdullilah, kalau belum cari cari Lah mereka, Asalnya Manusia semuaNya Baik baik belaka. Tiada siapa yang ingin jadi jahat .

Tapi mengapa ya... masih ada lagi yang jahat, perangai sebiji macam syaitan . Masyallah aku pun kehairanan. Sebab itu Lah Allah swt menjadikan Syurga dan Neraka.Insyallah kita semua masuk syurgaNya. Amin Ya Robbalalamin. MakbulLah ya Allah akan doa kami .Kami takut akan Neraka mu .

Firman Allah s.w.t.
" Dan (ingatlah) hari diwaktu Allah menghimpunkan mereka semuanya (dan Allah berfirman): "Hai golongan jin, sesungguhnya kamu telah banyak menyesatkan manusia", lalu berkatalah kawan-kawan meraka dari golongan manusia: "Ya Tuhan kami, sesungguhnya sebahagian daripada kami telah dapat kesenangan dari sebahagian (yang lain) [504] dan kami telah sampai kepada waktu yang telah Engkau tentukan bagi kami".


Allah berfirman: "Neraka itulah tempat diam kamu, sedang kamu kekal di dalamnya, kecuali kalau Allah menghendaki (yang lain)". Sesungguhnya Tuhanmu Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui ".

[504] Maksudnya syaitan telah berhasil memperdayakan manusia sampai manusia mengikuti perintah-perintah dan petunjuk-petunjuknya, dan manusia pun telah mendapat hasil kelezatan-kelezatan,keseronokan duniawi yang melalaikan mereka dari mengingati perintah Allah s.w.t. oleh karena mengikuti bujukan-bujukan syaitan itu.
Surah Al An'am Ayat 128


Firman Allah s.w.t. ,


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk
bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

-Surah Al-Baqarah ayat 216Berkata Saufi Sulaiman r.a. ,

Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup
untuk melupakannya;

Hadapi kehidupan kita ke tahap terbaik setiap hari, Setiap hari sangat berharga dan penuh dgn perbagai kemungkinan,janganlah buang masa berfikiran runsing mengenai masaalah kita,tinggalkan kemusykilan diri kita…..

Sebaliknya,penuhkan kehidupan dangan keamanan dan kenyamanan.Hiburkan diri kita dengan kenikmatan-kenikmatan kecil yang ada didalam dunia yang Kompleks ini…..KEBAHAGIAN itu ada didalam HATI KITA dan milik KITA Bersama.

Bertemu kita bersama di puncak Kejayaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...